Vegyünk 5 szál 40 cm-s drótot és hajlítsuk rá a végét kis ráhagyással egy gyógyszeres üvegre, úgy hogy ilyen hurok legyen rajta.
A harisnyából 5 db 4x6 cm téglalapot vágjunk ki.
És egyenként feszítsük, rá a hurkokra, majd cérnával rögzítsük a hurok alján. Az alján levő szoknyácskát, annyira vágjuk csak körbe, hogy ne bújjon ki a cérna alól.
Majd 3 db 30 cm- vékonyabb drót végére, egyenként füzzünk fel egy-egy tetszőleges színű gyöngyszemet. A három gyöngyszemes drót kerül a csokor közepére, köré rakjuk a szirmokat.
És a vékonyabb drótokkal jó szorosan összecsavarjuk. Majd kihajtogatjuk a szirmokat és tetszőleges formájúra igazgatjuk.
Majd krepp papír-csíkkal körbebandázsoljuk jó szorosan. A végét megragasztjuk.
A haladók tovább fejleszthetik olyanra, amilyenre Szonja készítette nekem az egyik születésnapomra.
A harisnya egy ruhadarab, amelynek célja a lábfej és a termék kivitelétől függő magasságig a lábszár öltöztetése és védelme. Ennek megfelelően esztétikai és funkcionális szerepe van, és kivitelét egyrészt a mindenkori divat, másrészt a betöltendő védelmi illetve egészségügyi szerep határozza meg. Sokféleségét még annak is köszönheti, hogy megjelenése, viselési kényelme, tartóssága függ az előállítás módjától is.
A harisnya rövidebb szárú változata a zokni (eredetileg a német Socke szó átvétele).
A Magyar Értelmező Kéziszótár meghatározásai szerint:
harisnya: a lábra simuló, térden felül érő kötött páros ruhadarab;
térdharisnya: a térd aljáig érő harisnya;
harisnyanadrág: nadrág és harisnya kombinációjából álló ruhadarab;
zokni: térden alul, bokán felül érő rövid harisnya;
bokazokni: a bokánál nem sokkal feljebb érő zokni;
titokzokni: a cipőből ki sem látszó, vékony zokni.
Megemlítendő még a lábtyű is, amely a kesztyűhöz hasonló ötujjas harisnya vagy zokni.
A „harisnya” a magyar köznapi szóhasználatban ma gyakorlatilag a női finomharisnyát jelenti, azaz azt a harisnyatípust, amely nagyon vékony, ma már kizárólag szintetikus filamentfonalból (általában poliamidból, azaz nylonból, esetleg rugalmas elasztánfonal hozzáadásával) készül. Forrás és további érdekességek
Nagyon szép,szeretném énis megtanulni.
VálaszTörlés