2016. június 2., csütörtök

Darumadár papírból - az origamiról, s a papírhajtogatásról

18-20 éves lehettem, amikor megtanultam ezt a madarat meghajtogatni. 

Egy, a Rádió Gyerekkórusával Japánban járt barátunk mutatta meg a technológiáját, s tőle tudtuk meg az egy kicsit szomorú, de felemelő második világháborús történetét is az origami darunak.  (Az ezer daru történetét itt olvashatjuk)







Abban az évben az első külön karácsonyfánkat csak ilyen madarakkal díszítettük fel. S a napokban az OORI dolgozóinak az OORnItológia jegyében rendezett rekreációs napjára dekorációnak is ezt készítettük, természetesen reciklálandó újságpapírból és szórólapokból. 

Miközben készültek a darvak, emlegettem, hogy negyven év alatt lehet, hogy én már vagy egy millió madarat meghajtogattam. Volt időszak, hogy ezt ajándékoztam boldog-boldogtalannak. Az első fiamnak az ágyát is ezzel dísztettem fel, had lásson színeket, amikor felébred.

Origami (折り紙), japán eredetű szó. Jelentése az ori= hajtogatás és a kami= papír (ami a rendaku miatt „gami”-vá változik) összetételéből keletkezett. Az origami fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hat a bal és jobb agyfélteke működésére, segíti a tájékozódást, irányok észlelését, térérzékelést, ismerteti az alapvető geometriai formákat és fogalmakat, végül fejleszti a kreativitást, memóriát és gondolkozást. Eredetére nincs egyértelmű bizonyíték. A hagyomány szerint egy buddhista szerzetes vitte a hajtogatás titkát Japánba a 6. század folyamán. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. A tradicionális Japán papírhajtogatást még nem övezték szigorú szabályok, így a papírt el lehetett vágni akár több helyen is, sőt meg is lehetett gyűrni. Így sokak szerint Japánban a Heian-korban (794-1185) kezdtek origamizni. Ekkoriban már hallani lehetett olyan mesékről, hogy egy ember papírból madarat formázott, másvalaki pedig egy papírból készült békát varázsolt át egy teljesen más formává. Fontos azonban megjegyezni, hogy a "formázás" nem egyenlő a papírhajtogatással. A ma ismert legrégebbi japán origamiról szóló feljegyzés 1680-ból származik. Ihara Szaikaku versében írt arról, hogy esküvők és egyéb szertartások alkalmával papírból készült origami madarakat használtak dekorációnak, így sokáig csak ünnepi alkalomra készült. Egyes szamuráj családok régi írásai közt olvashatók szabályok arról, hogy a szertartások alkalmával milyen figurákat, lehet használni és hogyan kell őket elkészíteni. Kicsivel több, mint 100 évvel később 1797-ben jelent meg az első nyomtatott origami könyv. Szerzője Akiszato Magakidzsima, a "Szenbacura orikatacsi", azaz "Az ezer daru hajtogatása" címmel jelentette meg. 1845-ben Kan no Mado összegyűjtötte a tradicionális japán formákat, ekkor indult világhódító útjára az origami. (Forrás: wikipédia)




Kis érdekesség a papírhajtogatásról:



És egy másik: a NASA is alkalmaz origamihajtogató művészt az űrhajók napelemeinek hajtogatására. Részletesen itt olvasható egy példa.



De egészen véletlenül a hétvégén a nyolcadik kerületben, a Ludovika környékén járva, a Természettudományi Múzeum új fogadó épületében is darufüzért fotózhattam.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése