2016. június 4., szombat

Mesés halak papírtányéron / papírtányérbólÓ, mely sok hal terem az nagy
Balaton-baha-rahha-rahaha...
...és még hányféle termett tavaly a KREHAB-on, pöttyös, csíkos, kockás, pikkelyes, szivárványos, kék, sárga, piros...
Volt, hogy énekeltünk is közben: 
Ó, mely sok hal terem az nagy
Balaton-baha-rahha-rahaha,
Minden ágon egy mérő makk
a Bakonybah-ha-rah-ha-ra-ha-ha.
Örül ott a halász, rikkongat a kanász
Örömébeh-he-reh-he-re-he-he.

Szépen illik a sült kappan
a cintál-bahha-rahha-rahaha.
Jó bort mérnek Füreden és
Kaposvár-bahha-rahha-rahaha,
Igyál jó pajtásom, tőled nem sajnálom,
Sokáig éhhé-réhhé-réhéhélj!

Addig kell a vasat verni,
amíg tüzehhe-rehhe-rehehes,
Semmit sem ér olyan hordó,
amely ürehhe-rehhe-rehehes.
Köll hát bele tenni, ki köll aztán venni,
Ha szüksé-gehhe-rehhe-rehhehes.


A szabásminta
A díszítés? Ki festéssel, ki papírragasztással, ki szövéssel...
Lám itt van Deél Vilma: a KREHAB-on ő az "ős-önkéntes-kreatív", ... tavaly kék halat festett.Mandarinhal
A Halak
A halak (Pisces) a gerinchúrosok (Chordata) törzsének egy nem rendszertani csoportja. Régebben egységes osztályként tartották számon, mára azonban az elsődlegesen vízi gerinces állatok (tehát nem a másodlagosan vízi életmódúvá vált szárazföldiek, pl. a cetek) gyűjtőnevévé vált. A négylábúakon (Tetrapoda) kívül a koponyások (Craniata) kládjába tartozó összes élőlény hal.
 
A halak nem egységes rendszertani kategória (taxon, illetve klád), mert parafiletikus csoportot alkotnak, mivel nincs olyan közös levezetett (apomorf) jellemzőjük, amely valamennyiükre érvényes volna és semmilyen más gerinces állatra nem volna érvényes. Közös tulajdonságaik a „nem négylábú” jellegükből következik, ami viszont ősi tulajdonság, így csupán ebben az ősi tulajdonságban való megegyezés (szünpleziomorfia) jellemzi őket.
A csoporton kívül még néhány olyan élőlénycsoport neve is tartalmazza a hal szót, amelyek rendszertanilag valójában nem tartoznak a halak közé. Ilyenek például a puhatestűek közé tartozó tintahalak (Sepiida), valamint a lándzsahalaknak nevezett apró fejgerinchúrosok. Szintén nem hal a békák vízben élő lárvája az ebihal, ahogyan a többi kétéltű vízben élő, halszerű alakja sem. Valamennyi négylábú állat, így az ember is az embrionális fejlődése egy jellemző szakaszában halhoz hasonló, mivel az egyedfejlődés során láthatóvá válhatnak a közös evolúciós múlt nyomai.
Napjainkra több mint 31 000 fajuk ismert és rendszerezett, ebből a recens fajok száma 28 000.A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája 1200 veszélyeztetett fajt sorol fel, de a vizsgálat kevesebb, mint 3000 halfajra terjedt ki, így a veszélyeztetett halfajok száma ennél jóval nagyobb. A hal a kultúrábanCsillagkép


A Halak (Pisces) egy állatövi csillagkép, amelyet a Nap a déli égboltról észak felé haladtában az égi egyenlítőt keresztezve ér el (az ezen csillagképben található Tavaszpontnál).


Egy másik csillagkép a déli égbolton található „Déli Hal” (Piscis Austrinus, régebben Piscis Australis).


A hal, mint jelkép
A hal, mint a kereszténység jelképe

A hal a keresztény szimbolikában Jézus Krisztust jelenti, ami egy ógörög nyelvű szójáték következménye. Ugyanis a Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó szavak görög kezdőbetűinek összeolvasása (ιχθυς, ichthisz) görögül „halat” jelent. Később átvitt értelmet is tulajdonítottak neki, mivel a Megváltó teste „lelki táplálékként” szolgálhat (eucharisztia). A hal utalhat ugyanakkor egyes eredetileg halász foglalkozású apostolokra is.
Az örök élet, soha meg nem halás jelképe lett, mivel régen az emberek azt hitték sosem alszik. A mediterrán népeknél pedig a termékenységnek és az élet bőségének a jelképe. Egyes helyeken a hal a női előjogúságot szimbolizálta.


(Forrás: wikipédia)


balatoni papírtányérról  halevőknek pedig jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése